Neen, Poetin gaat ons niet redden jongens

34342318481_ce1de28d4c_k.jpg

Ik hoop dat Macron wint en de nieuwe president van Frankrijk wordt.. Niet omdat ik geloof dat hij de uitverkorene leider is of een revolutionair programma heeft, maar wel omdat Le Pen de vernietiging van alles wat we kennen kan inluiden.

“Ge moogt niet op Trump stemmen want anders”, werd tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook herhaaldelijk geroepen, maar zonder veel succes. Integendeel zelfs, heel wat gedesillusioneerde Amerikanen waren zo kwaad dat de elite uit Washington dit durfden zeggen dat ze als tegenreactie gewoonweg op Trump stemden.

Onbegrijpelijk volgens sommigen, want alles is beter dan Trump. Volledig te begrijpen volgens anderen want het politieke establishment verdient het om gestraft te worden. Het is tenslotte hun schuld dat heel wat Amerikanen amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Toch?

Racisme als rode draad

De waarheid is dat er veel verschillende redenen zijn waarom Amerikanen op Trump hebben gestemd. Uit economische onzekerheid, uit protest, uit wanhoop, … de redenen zijn legio. Maar als er één rode lijn is die na de verkiezingen sterk duidelijk is geworden dan is het wel racisme.

Dat is niet de mening van Democraten die slecht tegen hun verlies konden, maar wel de analyse van het American National Election Studies-instituut (Context: The Intercept).

The new ANES data only confirms what a plethora of studies have told us since the start of the presidential campaign: the race was about race. Klinkner himself grabbed headlines last summer when he revealed that the best way to identify a Trump supporter in the U.S. was to ask “just one simple question: is Barack Obama a Muslim?” Because, he said, “if they are white and the answer is yes, 89 percent of the time that person will have a higher opinion of Trump than Clinton.

Of om het anders te zeggen: heel wat Trump-aanhangers hebben een groot probleem met diversiteit en zien migranten als oorzaak van heel wat maatschappelijke problemen. Ook al is dat niet waar en is migratie een meerwaarde voor de economie, zijn miljoenen mensen in het Westen er rotsvast van overtuigd dat dit wel het geval is.

En omdat de linkerzijde en andere traditionele partijen hier geen antwoord op kunnen geven en vaak geen sterk tegenverhaal hebben (of te politiek correct zijn volgens sommigen), kiezen deze wanhopigen ervoor om een sprong in het duister te wagen en hun vertrouwen te leggen in Trump & consorten.

Alles beter dan het establishment, toch?

Wel...

(Anti-)messias

Kan je een Amerikaanse president al na 100 dagen definitief afschrijven? Neen, maar als je kijkt naar de (diplomatieke) onrust die Donald J. Trump de laatste maanden heeft veroorzaakt en (corruptie)schandalen die z’n kabinet tot bijna de helft uitgedund heeft, mag je best wel kritisch zijn.

Meer nog, het is niet overdreven om te zeggen dat een politicus verkiezen wiens programma enkel op verdeeldheid en vage beloftes gestoeld is een slechte gok is geweest. Het idee is nog maar eens bewezen dat je geen land kan besturen met enkel krasse uitspraken en je zou denken dat haast iedereen die vaststelling deelt.

Niets is minder waar. Als je kijkt naar de exitpolls van de Franse verkiezingen dan wordt al snel duidelijk dat miljoenen Fransen zich volledig kunnen vinden in het programma van Le Pen en het Front National.

Verontrustend is dat Le Pen & haar partij, in tegenstelling tot Trump, rechtstreeks afstammen van nazi’s, fascisten & collaborateurs en ander verderf der Aarde. Hoewel je Marine Le Pen niet rechtstreeks verantwoordelijk kan stellen voor de zonden van haar vader & mede-oprichters van de partij, ziet ze er niet echt graten in om zich te associëren met een naam en mensen die heel wat kwalijks op hun kerfstok hebben.

Maar wat ik nog onbegrijpelijker vind, is dat zowel Trump- als Le Pen-aanhangers Poetin’s Rusland zien als een soort messias.

Poetin geeft geen fuck om het Westen

Hillary Clinton heeft de verkiezingen niet verloren door Poetin, maar het is ontegensprekelijk dat Rusland haar hand heeft gehad in de Amerikaanse verkiezingen. Van gehackte emailserves tot fake news, Rusland heeft de laatste maanden alles uit de kast gehaald om twist & onzekerheid te zaaien en de definitie van de waarheid te doen wankelen.

Probleem in dit verhaaltje is dat Poetin geen fuck geeft om het Westen en even verdorven en corrupt is als veel van z’n Westerse tegenhangers.

Dit gekoppeld met het beeld van Vladimir Poetin, de sterke man tegen de islam, maakt dat de rechterzijde van het politieke spectrum wereldwijd de Russische president zien als een messias. Na jaren onder de knoet van zwakke, politiek-correcte & corrupte politici, is er eindelijk een sterke leider waar we ons achter kunnen scharen!

Probleem in dit verhaaltje is dat Poetin geen fuck geeft om het Westen en even verdorven en corrupt is als veel van z’n Westerse tegenhangers.

Poetin heeft maar één doel: het Westen destabiliseren. Niet enkel uit economische overwegingen, maar ook uit politieke. De Europese Unie en de ineenstorting van de Sovjet-Unie steekt nog altijd en Poetin's droom is om dat terug in ere te herstellen. 

Verraad door het eigen volk

En heel wat rechtse politici en hun electoraat spelen recht in z'n kaarten. Door fake news mee te helpen verspreiden en bewust de ogen te sluiten voor simpele, maar misschien ongemakkelijke waarheden, worden het Westen, de Europese Unie & België met de dag zwakker. 

Wat deze situatie zo moeilijk maakt is dat heel wat kritiek op het huidige politieke & economische systeem terecht is en dat Le Pen & Trump op bepaalde vlakken wel degelijk een punt hebben. Het probleem is dat ze op veel vlakken ongelijk hebben en door Putin te helpen de fundamenten van heel onze samenleving op los zand zetten.

Als Le Pen wint gaan de Fransen niet enkel nog meer op gespannen voet met elkaar leven, maar wordt het einde van de Europese Unie ook plots een realistisch scenario. En dat zou rampzalig zijn.

Niet dat ik de corruptie en het harde economisch beleid goedkeur, maar de reden dat wij zonder al te veel zorgen kunnen leven, onze dromen kunnen volgen en de keuze hebben om te doen wat wij willen, is bijna volledig te danken aan de Europese Unie. 

Dit project verlaten zal niet enkel voor politieke onzekerheid zorgen, maar ook economisch grote gevolgen hebben. Zekerheden des levens die we vanzelfsprekend vinden zullen mogelijk in gedragen komen en de veilige bubbel waarin we opgegroeid zijn zal zeer waarschijnlijk openspatten.

Het is een logge en soms ondemocratische structuur, maar de zogenaamde superieure samenleving waarin we leven hebben we exclusief te danken aan de landen & politici die zich achter het Europees project geschaard hebben.

Dit project verlaten zal niet enkel voor politieke onzekerheid zorgen, maar ook economisch grote gevolgen hebben. Zekerheden des levens die we vanzelfsprekend vinden zullen mogelijk in gedrang komen en de veilige bubbel waarin we opgegroeid zijn zal zeer waarschijnlijk openspatten.

Voortbouwen op wat bestaat in plaats van alles afbreken

You make an omelet without breaking a few eggs en soms moet je dingen afbreken voor je iets nieuws kan bouwen. Maar ik denk heel wat mensen een onrealistisch beeld hebben van een post-Europese samenleving. Als we geluk hebben kunnen we redelijk snel een doorstart nemen, maar de kans is evengroot dat we volledig in verval geraken en enkele eeuwen nodig hebben om erbovenop te komen. 

Ik zou de volgende generaties graag een hoopvolle toekomst willen geven in plaats van een samenleving die ten dode is opgeschreven.

Ik geloof dus niet dat we heel de Europese Unie en alles waarvoor onze voorouders voor gestorven zijn moeten opgeven om effectief een beter systeem te creëren. 

Waar ik wel in geloof is voor the lesser of two evils kiezen om van daaruit verder te bouwen. Of om het in de woorden van de Griekse econoom Vanoufakis te zeggen:

"For my part, my promise to Emmanuel is this: I shall mobilise fully to help you beat Le Pen with the same strength that I shall be joining the next Nuit Debout to oppose your government when, and if, you, as President, attempt to continue with your dead-end, already-failed neoliberalism."

Ik hoop dus de de Fransen vandaag de juiste keuze maken!

Bonne chance!

Vincent Buyssens

Fadawah, Antwerp, Antwerp, Flanders,

Digital nomad connecting the tribes of men