Met weinig werkervaring solliciteren. Dit is hoe ik het heb gedaan.

Facebook_CoverPhoto.copy.png

Sinds juli 2014 werk ik als community manager bij ANTWERP. POWERED BY CREATIVES., het overlegplatform voor de creatieve sector uit de provincie Antwerpen.

Een echt droomjob want ik leer elke dag nieuwe dingen wat voor een informatieverslaafde zoals ik neerkomt op elke dag high mogen zijn. Niet alleen dat, ik mag elke dag mensen helpen zonder daarvoor iets terug te moeten vragen (maar je mag altijd onze Facebookpagina like).

Hoewel ik nu toch wel durf zeggen dat ik de geknipte man voor deze job ben, was ik helemaal in 't begin niet echt zeker of ik de job zou krijgen.

Niet dat ik de kwaliteiten niet had, maar tijdens mijn sollicitatie was ik eigenlijk nog student met geen echte werkervaring. Wat ik wel in overvloed had was motivatie (en herexamens!)

Daarom dat ik besloot om deze klepper van een motiviatiebrief te schrijven. Mocht ik hiermee meteen aan de slag? Hell naw, maar het is uiteindelijk wel doorslaggevend geweest en heeft zelfs m’n heel ongemakkelijke sollicitatiegesprekken goedgemaakt.

“Misschien moeten jullie maar iemand anders voor deze job zoeken”, heb ik letterlijk gezegd tijdens mijn tweede gesprek.

Gelukkig was er ook nog een praktische proef waar ik m’n social media & communicatie street skills meteen kon toepassen. En met succes want met die proef bewees ik niet enkel dat ik het wou, maar ook effectief kon.

Maar zonder het vertrouwen van mijn collega’s Klara, Thijs en Sara had ik hier niet gestaan; een net-afgestudeerde snaak de verantwoordelijkheid geven om mee een nieuw platform uit de grond te stampen, ge moet het maar doen hé.

Ik hoop in ieder geval dat deze brief als inspiratie mag dienen voor andere gedreven mensen die op zoek zijn naar de job van hun leven!

De sollicitatiebrief

Beste Toen Mozes op zijn tablet een boodschap van God kreeg, besloot hij heel z’n leven toe te wijden aan zijn roeping als religieuze leider.

Toen ik jullie vacature voor community manager op mijn tablet zag verschijnen, wierp ik me meteen op m’n klavier om deze tekst te schrijven. Uiteraard heb ik bij het moment van schrijven nog zeeën van tijd, maar de boodschap in de vacature sprak me zo hard aan dat ik geen seconde wou verliezen.

Als digital media entrepreneur wiens leven doorspekt is met creatieve impulsen en digitale signalen, klinkt er niets mooiers in de oren dan de lokroep uit jullie sector. Ik heb het dan niet enkel over de intellectuele bevrediging die werk binnen de creatieve industrie me geeft, maar ook over de prachtige stad waar jullie vorm geven aan jullie ideeën.

Als student-maar-met-bijna-een-diploma-op zak heb ik de laatste jaren de kans gekregen om in verschillende richtingen mijn voelsprieten uit te steken. Hoewel ik zeer veel interesses heb, gaat er geen dag voorbij zonder dat ik informatie absorbeer over startups, innovatie en de onbegrensde menselijke creativiteit.

Dat al deze elementen ook het hart en ziel vormen van de koekenstad, kreeg ik als jonge snaak bevestigd gezien toen ik in 2011 bij de Winkelhaak voor het eerst op bezoek kwam. Wat ik zag was een oase van ideeën waar entrepreneurs van allerlei leest zich volledig konden ontplooien en met elkaar konden verbroederen.

Het artikel

dat daaruit volgde schreef ik met een grote glimlach op m’n gezicht: “Cool”, dacht ik. “Als dit de toekomst van mijn stad is, dan ben ik blij een Antwerpreneur te zijn”

The Summit

Het was door dat bezoek dat ik besloot om mij specifiek toe te spitsen op de creatieve sector in Antwerpen. Niet enkel omdat het thema me nauw aan het hart ligt, maar ook omdat het talent van ‘t Stad het verdient om wereldkundig gemaakt te worden.

Dit heb ik in eerste instantie gedaan door mijn oor te luister te leggen bij verschillende creatieve hotspots in Antwerpen. Eentje daarvan was Idealabs, een plek dat starters een stuk mee helpt groeien en internationaal op de kaart zet.

En om dat laatste te bewerkstelligen, heb je een netwerk in het buitenland nodig. En welke plekken zijn beter om dit te doen dan Londen en Dublin, de twee startupnexi van Europa?

Uiteraard zijn er nog andere plaatsen in Europa waar creativiteit gekoesterd en gecultiveerd worden, maar ik haal deze twee Angelsaksische steden aan omdat ik daar zelf ben geweest om startups en investeerders van over heel de wereld warm te maken voor Antwerpen.

Tijdens de twee Web Summits in respectievelijk Londen (februari 2013) en Dublin (oktober 2013) heb ik als lid van het officiële live team non-stop getweet, gefacebookt en geïnstagramt over de honderden startups die naar daar waren gekomen om contact te leggen met like-minded startups en investeerders.

Het gevolg? Een gigantische piek in followers, mentions, favorites & likes en een Klout-score van 70. Een mooie validatie voor mijn werk. Maar nog belangrijker is dat ik aan deze twee evenementen een netwerk van onschatbare waarde heb overgehouden. Niet alleen startups, maar ook coryfeeën zoals de legendarische Robert Scoble , Chris Voss, Doug Crets en vele anderen.

Ervaren personen met die met enkele pennenstreken de creatieve sector van onze stad op de internationale kaart kunnen zetten.

Kruisbestuiving

Deze ervaringen hebben me vooral veel bijgebracht over het reilen en zeilen van de creatieve sector in Antwerpen en hoe je langdurige partnerships smeedt met gelijkgestemde zielen. Maar met deze interessante informatie ben je niet veel, als je ze niet kan vertalen naar concrete doelen.

Daarom is het minstens even belangrijk om te weten wie de belangrijke spelers zijn in het ecosysteem. Een daarvan is het stadsbestuur. Ik had het geluk om tijdens één van mijn interviewrondes te spreken met Guido Muelenaer van Werk & Economie Stad Antwerpen.

Hij beaamde dat Antwerpen een fantastische stad is voor de creatieve industrie, maar erkende ook dat er nog wat werk aan de winkel is. Zo liet hij verstaan dat er meer samenwerking mag zijn tussen de verschillende segmenten binnen de creatieve sector. Een vorm van kruisbestuiving als het ware.

Het lijkt mij dan ook de taak van een community manager om dit proces te kickstarten om zo langdurige relaties op te bouwen.

Informatiearchitectuur

Om je doelgroep zo goed mogelijk te dienen heb je niet enkel networking skills nodig, maar moet je ook beschikken over de juiste tools. In het geval van een community manager gaat het vooral en vanzelfsprekend over sociale media. Dankzij deze communicatiekanalen was het nooit zo makkelijk om in conversatie te treden met klanten of om duizenden mensen te beroeren.

Maar het gaat verder dan dat. Sociale media worden haast magisch als ze organisch gebruikt worden en juist ingezet worden Het succes van communicatiestrategie via Facebook, Pinterest, Instagram, … hangt namelijk volledig af van de boodschap en hoe die geformuleerd is. In het najaar van 2013 heb ik op de VRT mee gewerkt aan de nieuwe mobiele website.

Mijn taak bestond er voornamelijk uit om na te denken over de informatiearchitectuur van het nieuws en hoe die afgestemd kon worden op de verschillende doelgroepen. Hoewel nieuws qua vorm en doel verschilt van een persbericht of communiqué, is het wel de blauwdruk voor alle vormen van het communicatie: een goed nieuwsbericht is verstaanbaar voor iedereen en is gespeend van overbodige informatie.

Eenmaal je weet hoe je het geraamte kan aanleggen, is het spielerei om het bericht in de juiste vorm te kneden en de juiste accenten te leggen.

Brevity is the soul of wit

Ik heb van deze sollicitatiebrief een uitgebreide essay gemaakt om te benadrukken hoe hard ik leef voor m’n passies.

Voor mij is deze job geen tussendoortje, maar wel een plek waar ik mee kan helpen om de creatieve sector in Antwerpen naar een hoger niveau te tillen.

Het is daarnaast ook een uitgelezen kans voor mij om m’n netwerk en intellectuele capaciteiten uit te breiden.

Kortom, een job waar ik al jaren van droom om tegen te komen. Als jullie nog meer vragen hebben, aarzel dan niet om me te telefoneren (0032 471 09 42 21), te tweeten (@fadawah) of te mailen vincent@fadawah.com

Vriendelijke groeten Vincent

Vincent Buyssens

Digital nomad connecting the tribes of men