FEATURED: De Standaard

 

SOUTH PARK MEETS DE WETSTRAAT

AntwerpenHet was even geleden dat er in de Belgische politiek een nieuwe partij het licht zag. Dat is gisteren gebeurd in Antwerpen, waar enkele kleurrijke, maar partijpolitiek kleurloze jongeren OPHEF oprichtten.

‘Een partij door millennials, maar voor iedereen’, zegt Vincent Buyssens (26), costichter en communitymanager die creatieve ondernemingen ondersteunt. Vier twintigers, digital natives, mondig en maatschappelijk geëngageerd. Zo omschrijven ze zichzelf. De bekendste van de vier is de satirische blogger Mohamed Ouaamari.

Pokemon Go Consultant.jpg

OPHEF begon vorige week met een hashtag op Twitter die in geen tijd trending werd. Spontaan, maar het project is wel degelijk doordacht. ‘We zijn geen white middle class boys met te veel vrije tijd’, zegt Vincent Buyssens. De initiatiefnemers zijn goed thuis in de wereld van start-ups en co-working projecten. ‘We willen een incubator zijn voor ideeën voor iedereen die inspraak wil in het beleid’, zegt Buyssens.

Zoals Ringland of de G1000 vertrekken ze van de visie dat er te veel zand in de motor van de representatieve democratie zit. Te log, te weinig representatief, te weinig interactief. OPHEF gaat experimenteren met participatieve methodes. Maar anders dan de G1000 in een nog opener, digitale omgeving. ‘We gaan experten consulteren in alle mogelijke domeinen waar de partijpolitiek ook mee bezig zou moeten zijn’, zegt Buyssens. ‘Global warming, automatisering, armoede, basisinkomen...’